25 september 2015
Beste leden,
Hierbij sturen wij u de 13e editie van onze nieuwsbrief.
1) Scholingsprogramma in aantocht
De overgangsregeling voor het profiel donorgeneeskunde dat formeel scholingsprogramma heet komt nu dichter bij.
Onlangs is met de werkgevers overeengekomen om de NSPOH (Netherlands School of Public and Occupational Health) te kiezen als instituut voor het scholingsprogramma.
We zijn de werkgevers BISLIFE, Europdonor, Eurotransplant, Nederlandse Transplantatie Stichting en Sanquin zeer erkentelijk voor de steun aan onze vereniging.
Met de RGS (Registratiecommissie Geneeskundige Specialismen) en de NSPOH worden nu verdere afspraken gemaakt over de verdere procedure en communicatie. We streven er naar om de peildatum nog in 2015 te hebben.
Uiteraard worden onze leden direct geïnformeerd als de precieze datum en procedure definitief zijn vastgesteld.
De eisen voor het scholingsprogramma staan op onze website en op de website van de KNMG (Besluit Donorgeneeskunde).
LET OP! Voor de artsen die gebruik willen maken van het scholingsprogramma is het belangrijk om hun dossier (CV, werkervaring, opleiding, wetenschappelijk werk) en nascholing (zie accreditatielijst op de website) op orde te hebben.
2) Nieuws van het bestuur
Ineke Fioole is bestuurslid sinds de oprichting van de vereniging. Ineke heeft zich 5 jaar ingezet voor het bestuur en onze vereniging en beëindigt nu haar bestuurstaken. We danken Ineke voor alle inzet voor onze vereniging.
Susan Marks is naast haar voorzitterschap van onze onderwijscommissie nu ook toegetreden tot ons bestuur als bestuurslid. De toetreding van Susan tot ons bestuur is extra waardevol omdat Susan werkzaam is in de orgaandonatie waardoor de vertegenwoordiging in het bestuur meer gebalanceerd de werkvelden weergeeft. We wensen Susan veel succes met haar nieuwe bestuurstaak.
Frank Hermans is onze vertegenwoordiger in de RGS geworden.
Ten slotte is er een vacature voor een voorzitter en/of vice-voorzitter van onze vereniging. Het plan is om geen abrupte overgang te hebben en de aspirant (vice) voorzitter enige tijd gezamenlijk met de zittende voorzitter te laten optreden. Voor (vrijblijvende) informatie kan met de huidige voorzitter contact worden opgenomen.
3) ALV november 2015 en 6 februari 2016
In november 2015 zullen we weer een digitale ALV houden om een aantal zaken voor het verenigingsjaar 2016 te kunnen beslissen.
Op zaterdag 6 februari 2015 is in Amsterdam de ALV in combinatie met nascholing. Het thema voor het scholingsprogramma is ‘Donor onderzoek’ en zal in samenwerking met Wim de Kort, bijzonder hoogleraar donorgeneeskunde, gemaakt worden.
4) Nieuws van onze commissies
A) Onderwijscommissie (OC NVDG, voorzitter Susan Marks)
De OC blijft druk bezig met het ontwikkelen van het curriculum voor de profiel opleiding onder begeleiding van Hanneke Hoekstra, onderwijskundige. Het is een enorme uitdagende en diverse klus.
Vanwege de grote hoeveelheid werk en omdat wij deze taak zo compleet mogelijk willen doen hebben wij nieuwe leden nodig. Inmiddels hebben wij Anneke Brand mogen verwelkomen als lid van de OC.
Mocht u zich geroepen voelen of iemand kennen die het leuk zou vinden om te helpen met het ontwikkelen van het curriculum stuur een mail naar s.marks@eurotransplant.org.
Jacqueline van de Wetering van de NTV (Nederlandse Transplantatie Vereniging) is vervangen door Karlijn van der Pant, nefroloog in het AMC namens de NTV. Namens de OC, Jacqueline hartelijk dank voor je bijdrage het afgelopen jaar.
Naast het ontwikkelen van het curriculum zijn een aantal van de leden (voornamelijk Anna van Kleef, Arlinke Bokhorst en Peter van den Burg) van de OC druk bezig geweest met het verzamelen van alle benodigde informatie voor het scholingsprogramma (onder andere offertes van de opleidingsinstituten en stagemodellen) om dit voor te leggen aan de werkgevers. Het resultaat hiervan heeft u hierboven kunnen lezen!
Het ontwikkelen van het curriculum en het scholingsprogramma zullen de komende tijd de twee primaire taken van de OC blijven.
B) Wetenschappelijke commissie (WeCo NVDG, voorzitter Niubel Diaz Padilla)
In de WeCo zitten artsen die werkzaam zijn bij instellingen die te maken hebben met de donatie en transplantatie van verschillende lichaamsmaterialen zoals bloed, stamcellen en weefsel.
Op dit moment zijn we op zoek naar nieuwe leden. Welke bevlogen donorartsen zijn geïnteresseerd om onze WeCo te versterken? Vragen of interesse, neem contact met Niubel Diaz Padilla (n.diazpadilla@sanquin.nl)
C) Accreditatie commissie (AC NVDG, voorzitter Koos Hendriks)
Onlangs is onze nascholingslijst op de website weer vernieuwd.
Mocht u door u gevolgde donorgeneeskundige nascholingen van de afgelopen 3 jaar missen op deze lijst stuur dan een mail naar k.hendriks@sanquin.nl.
De Accreditatie commissie kan dan beoordelen of deze nascholing alsnog geplaatst kan worden.
Er is voorstel voor een toetsingskader overgangsregeling ter beoordeling voorgelegd aan de RGS. Hierin staat een nadere uitwerking van de toepassing van de eisen van nascholing zoals beschreven in het Besluit Donorgeneeskunde in het kader van de komende profielregistratie.
5) Boekentip
Donating Blood: Showing Affection or Coercion? – A Peek Inside the Blood Industry.
Auteur : Michael S. Williams. Ebook.GD Publishing, 12 april 2011.
In dit boek worden vanuit globaal perspectief de aspecten rondom donorwerving en (tekorten aan) bloedbeschikbaarheid besproken. Dit blijft actueel en is een deels onvoorspelbare wisselwerking tussen donatieaanbod en transfusiebehoefte.
Namens het bestuur NVDG, met vriendelijke groet,
Dr. Peter van den Burg, voorzitter NVDG.