5 maart 2015
Beste leden,
Hierbij sturen wij u de 12e editie van onze nieuwsbrief.
In tegenstelling tot het succes van de erkenning van donorgeneeskunde in 2014 is ons verenigingsjaar 2015 slecht begonnen.
Zoals u eerder is bericht is helaas op zondag 4 januari ons bestuurlid Edward Przespolewski onverwacht overleden.
Het is voor onze vereniging en zijn familie een groot gemis om zonder Edward verder te moeten gaan..
1) ALV en donorartsenscholing zaterdag 28 maart in Amsterdam.
Op zaterdag 28 maart verzorgt Sanquin in samenwerking met onze vereniging een nascholingprogramma.
Het programma treft u aan in de bijlage. Het dagprogramma wordt aangeboden door Sanquin en de afsluitende borrel door onze vereniging.
Als u zich nog niet heeft opgegeven, wil u zich dan voor 21 maart opgeven bij Nicole Ebels-Praat: opleidingen@sanquin.nl. Graag tot ziens op zaterdag 28 maart.
2) Carrièrebeurs 14 maart 2015
Op zaterdag 14 maart is de carrièrebeurs van de KNMG. Onze vereniging zal met een stand aanwezig zijn.
3) Oratie Wim de Kort
Op vrijdag 20 februari heeft prof. Dr. Wim de Kort zijn inaugurele rede gehouden met als titel ‘Dè witte oit noit nie’, dus gewoon voor de zekerheid.
De wetenschappelijk aspecten van donorgeneeskunde werden onder de aandacht gebracht met een kritische blik op de kostenefficiëntie.
4) Nieuws van onze commissies
A) Onderwijscommissie (OC NVDG, voorzitter Susan Marks)
Per 1 januari 2015 is het Besluit Donorgeneeskunde – dat de opleiding en de registratie tot profielarts (donorarts KNMG) mogelijk maakt – ingegaan.
De onderwijscommissie van de NVDG is hard bezig om zowel de opleiding voor nieuwe AIOS als het scholingsprogramma voor al werkzaam zijnde artsen op te zetten.
Het scholingsprogramma geeft artsen die voldoen aan bepaalde criteria de mogelijkheid om de titel Donorarts KNMG te mogen voeren zonder de gehele opleiding te hoeven volgen.
De criteria zijn:
– de arts is gedurende 5 jaar minimaal 16 uur per week of gedurende 3 jaar minimaal 24 uur per week werkzaam als donorarts op minimaal 1 werkgebied (cellen, weefsels, organen)
– de arts heeft in de voorgaande drie jaar minimaal 72 uur aan relevante na- en bijscholingen gevolgd
De relevante na- en bijscholingen en het aantal uren dat hieraan gekoppeld is, zijn te vinden op de website van de NVDG (www.nvdg.info) onder ‘documents’ en ‘nascholing’.
Er wordt gesproken met verschillende instellingen om ons onderwijs onder brengen, de zogenaamde ‘opleidingsinstituten’. Op het moment dat wij een officiële samenwerking hebben met een opleidingsinstituut (en de begroting voor het scholingsprogramma en de opleiding ook door de werkgevende wordt ondersteund), zal de aanmelding voor het scholingsprogramma kunnen plaatsvinden.
Wij verwachten dat dit niet eerder is dan juni / juli 2015, maar hopen ook niet (veel) later.
Een ieder die op basis van de bovengenoemde criteria verwacht in aanmerking te kunnen komen voor het volgen van het scholingsprogramma, willen wij vragen om nu alvast de bewijsvoering voor het voldoen aan de criteria te verzamelen.
Denk hierbij aan contracten, certificaten van gevolgde nascholingen, programmaboekjes van congressen waarin uw poster/ abstract wordt aangekondigd, opleidingen die u heeft verzorgd etc.
Voor vragen kunt u terecht bij Anna van Kleef (Hoofd MDZ rayon Nijmegen, Sanquin Bloedvoorziening en lid van de onderwijscommissie), a.vankleef /at/ sanquin/punt/nl, 06-12728788.
B) Wetenschappelijke commissie (WeCo NVDG, voorzitter Niubel Diaz Padilla)
Een van de doelen van de WeCo voor 2015 is het stimuleren van de NVDG leden bij het participeren in wetenschappelijk onderzoek.
De WeCo is voornemens met inbreng van de donorartsen een inventarisatie uit te voeren van voorkomende donor-gerelateerde vraagstukken, die door donorartsen met behulp van reeds bestaande databases onderzocht kunnen worden.
In de vorige edities van de NVDG nieuwsbrief heeft de WeCo geïnformeerd over de oprichting van een veiligheidscommissie.
Deze veiligheidscommissie heeft als doel kennis en praktijk uit te wisselen tussen professionals werkzaam in diverse disciplines verantwoordelijk voor gebruik van menselijk lichaamsmateriaal afkomstig van donors in de patiëntenzorg.
Het inrichten van deze commissie met een panel van experts wordt nu uitgewerkt door Mirjam Fechter (Europdonor).
C) Accreditatie commissie (AC NVDG, voorzitter Koos Hendriks)
De accreditatiecommissie is voortdurend bezig om onze lijst met donorgeneeskundige nascholingen bij te werken.
Het verzoek aan eenieder is om relevante nascholingen die u niet op deze lijst aantreft aan ons door te geven.
Zodra het opleidingsinstituut bekend is (peildatum) hebben die artsen die menen te voldoen aan de eisen van werkervaring en nascholing (zie het stuk van de onderwijscommissie) nog een jaar de tijd om zich aan te melden bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialismen (RGS) om voor de verkorte opleiding in aanmerking te komen.
Wij hebben de vraag uitstaan aan de RGS om hierbij ook niet donorgeneeskunde gerelateerde medische nascholingen en overige deskundigheidsbevorderende activiteiten mee te mogen laten rekenen.
Dus is het verstandig ook deze ondernomen activiteiten al vast te inventariseren. Hierbij kan worden gedacht aan relevante bestuurswerkzaamheden, (promotie)onderzoek, publicaties, intercollegiale toetsing etc.
5) Boekentip
Je nier of mijn leven.
Uitgave van www.biomaatschappij.nl
Namens het bestuur NVDG, met vriendelijke groet,
Dr. Peter van den Burg, voorzitter NVDG.