Nieuwsbrief 11, september 2014

18 september 2014


Beste leden,


Hierbij de elfde nieuwsbrief van de NVDG.

Wij gaan sinds de erkenning van donorgeneeskunde als nieuw medisch profiel de volgende fase in om de ‘overgangsregeling’ en de start van de opleiding gestalte te geven.

Dit betekent nieuwe kansen en uitdagingen en een verdere professionalisering van onze vereniging en het vakgebied. Deze verdere ontwikkeling is zowel nationaal als internationaal gezien de participatie in het Europese DoHeCa (Donor Health Care) project.

De onderwerpen van deze nieuwsbrief staan dan ook voornamelijk in het teken van het inrichten van de opleiding en verdere professionalisering van onze vereniging.


1) Aspirant voorzitter NVDG, bestuurs- en commissieleden gezocht

Ik zit als oprichter en voorzitter van de NVDG in mijn tweede en laatste bestuurstermijn en het wordt tijd om over opvolging na te denken. Het voornemen is voor 2015 een vicevoorzitter NVDG te benoemen met de aspiratie om met ingang van 1 januari 2016 de voorzitter van de NVDG te worden.

Van de (vice)-voorzitter van de NVDG wordt verwacht dat hij/zij een ruime ervaring in de donorgeneeskunde heeft en bestuurlijke ervaring. De voorzitter van de NVDG heeft een rol binnen de vereniging ten aanzien van het vakgebied en het aansturen van het bestuur en de contacten met de commissies.

Tevens is er een rol buiten de vereniging zoals de externe contacten, profilering van het vakgebied en bestuurlijke vertegenwoordiging bij organisaties zoals de KNMG, KAMG en de NPHF. De functie is weliswaar onbezoldigd maar aantrekkelijk gelet op goede en veelbelovende paden die we zijn ingegaan.

Belangstelling kan kenbaar gemaakt worden via ons secretariaat en voor verdere informatie kan contact met mij worden opgenomen.

Tevens is er plaats voor algemene bestuursleden aangezien ook andere bestuursleden aan het einde van hun zittingstermijn komen. Het bestuur van de NVDG bestaat momenteel alleen uit artsen werkzaam bij Sanquin en voor meer balans worden de artsen niet werkzaam bij Sanquin extra uitgenodigd om te reageren.

De accreditatiecommissie heeft een kleine bezetting en zal in 2015 een formele plaats krijgen bij de accreditatie voor donorgeneeskunde als onderdeel van de bestaande accreditaties voor artsen. Er is in deze commissie behoefte aan een nieuw lid.

Voor belangstelling of informatie over bovengenoemde posities kunt u zich wenden tot ons secretariaat.


2) Herziening bestuurlijke overleggen

Met het groter en professioneler worden van onze vereniging hebben wij onze bestuurlijke overleggen en contacten met de commissies heroverwogen.

Wij hebben behoefte aan meer interactie tussen het bestuur en de commissies en gaan met ingang van 2015 op drie niveaus besturen:

A) Dagelijks bestuur, bestaande uit voorzitter, secretaris en penningmeester. Deze overlegt zo vaak als nodig over alle zaken die zich voordoen.

B) Het voltallige bestuur van de NVDG. Het bestuur van de NVDG vergadert regulier 4 maal per jaar of vaker als daar aanleiding toe is.

C) Een breed overleg van het bestuur en alle commissieleden. In aansluiting aan de bestuursvergadering zal er tweemaal per jaar een overleg met bestuur en commissieleden zijn. In deze brede overleggen kunnen naast bestuurlijke zaken en onderlinge uitwisseling ook nieuwe thema’s worden besproken.

We hopen met deze nieuwe overlegstructuur op een goede manier de toekomst van de donorgeneeskunde te borgen en het vak verder te professionaliseren.


3) ‘Overgangsregeling’ en scholingsprogramma

Binnen de onderwijs- en de accreditatiecommissie wordt momenteel hard gewerkt om de ‘overgangsregeling’ gestalte te geven. Conform het besluit donorgeneeskunde noemen we dit voortaan scholingsprogramma. Zoals bekend zullen sommige leden in aanmerking kunnen komen registratie via een verkort opleidingstraject: het scholingsprogramma.

Het streven is dat medio 2015 het scholingsprogramma kan starten. Hiervoor is nog veel nodig zoals een erkend opleidingsinstituut, een examencommissie en een reglement en procedure voor de aanmelding. Zodra hier meer over bekend is zal dit aan alle leden worden bekend gemaakt.

Het is belangrijk voor alle kandidaten om voor de het scholingsprogramma hun CV, activiteiten en bij- en nascholingen op een rijtje te zetten.


4) Najaars ALV

Zoals vorig jaar houden we op korte termijn een elektronische Algemene Leden Vergadering (ALV). Dit zal een kort bericht zijn voornamelijk om de contributie voor 2015 vast te stellen.

Hierover krijgen jullie afzonderlijk bericht en de vraag om te stemmen.


5) BIG herregistratie

In de berichtgeving en wandelgangen is er af en toe onrust over de BIG-herregistratie.

Voor artsen die een registratie hebben voor het profiel donorgeneeskunde KNMG geldt dat zij daarmee ook een BIG herregistratie krijgen. Voor donorartsen die geen profielregistratie hebben maar voldoende (minstens 8 uur/week), werkzaam zijn binnen de individuele gezondheidszorg ligt BIG-herregistratie in de lijn der verwachting.

Hiermee is echter nog geen ervaring omdat de eerste BIG-herregistratie voor basisartsen nog moet plaats vinden.


6) Zaterdag 7 februari 2015 landelijke donorartsendag

Op zaterdag 7 februari 2015 wordt bij Sanquin in Amsterdam de landelijke donorartsendag verzorgd door Sanquin en de NVDG. Houd de datum alvast gereserveerd.


7) KNMG en KAMG nieuws

Op vrijdag 28 november zal wederom het KAMG congres plaatsvinden. Hopelijk zullen we net als vorig jaar weer een mooie inbreng van de donorgeneeskunde hebben. Voor verdere informatie zie http://www.kamg.nl/main.php?id=41


8) DoHeCa

Het EU project Donor Health Care (DoHeCa) is in volle gang.

De kaders van deze beoogde Master opleiding zijn uitgezet en momenteel wordt de invulling van de modules ‘General principles’ en ‘Donor assessment’ uitgewerkt.

Het streven is dat de inhoud van de Europese opleiding gelijk is aan de benodigde theoretische vorming van de Nederlandse opleiding tot donorarts KNMG.

Voor beide geldt dat het om donors van lichaamsmateriaal gaat, d.w.z. bloed, cellen, weefsels en organen bij leven of post-mortum.

De vormgeving en uitvoering van de Master DoHeCa wordt momenteel met de Universiteit van Amsterdam besproken.


9) Nieuws van onze commissies
A) Onderwijscommissie (OC NVDG, voorzitter Susan Marks)
Na het behalen van de profielregistratie donorgeneeskunde zijn voor de OC NVDG de volgende twee fases aangebroken, de ‘overgangsregeling’, verder te noemen scholingsprogramma, voor zittende donorartsen en het opleiden van de nieuwe generatie donorartsen.

Voor beide is een curriculum en een  opleidingsinstituut nodig. Het curriculum betreft het inhoudelijke deel van de opleiding bestaande uit het soort onderwijs en de inhoud van het onderwijs dat gegeven gaat worden.

Voor de zittende donorartsen is dit uiteraard iets anders dan voor de nieuwe generatie artsen, maar niet te min is een opleidingsinstituut nodig om beide te kunnen faciliteren.

Het opleidingsinstituut houdt zich bezig met de theorie, het opleidingsplan, de sociaal geneeskundige basis en de toetsings- en evaluatiemomenten.

Op dit moment wordt het curriculum ontwikkeld onder begeleiding van een onderwijskundige en worden de opties bekeken voor een opleidingsinstituut (i.e. samengaan met een bestaand opleidingsinstituut of het instituut onderbrengen binnen de eigen organisatie(s)).

Een belangrijk onderdeel van het scholingsprogramma zijn de stages in de verschillende organisaties. Vanwege de potentiële aantallen wordt er gekeken naar verschillende opties om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.


B) Wetenschappelijke commissie (WeCo NVDG, voorzitter Niubel Diaz Padilla)
De Wetenschappelijke commissie zet zich in voor de oprichting van een overkoepelende veiligheidscommissie voor de veiligheid van lichaamsmateriaal voor transplantatie waarover we eerder bericht hebben. De eerste vergadering met vertegenwoordigers uit het werkveld is achter de rug. We hopen nog dit jaar de commissie te kunnen oprichten en aan de slag te kunnen gaan.

Evidence based onderbouwing van onze keuringscriteria is een van de speerpunten van Medische Donorzaken (MDZ, Sanquin) beleid. De keuring van donors na transplantatie van dierlijk materiaal (xenotransplantaat) is een lastige materie.

Volgens de huidige keuringscriteria donorkeuring voor donorartsen worden donors na xenotransplaantaat definitief afgekeurd, behalve bij de twee producten Geistlich Bio-Oss® en Geislicht Bio-Gide®van de Firma Geistlich
Pharma.

C) Accreditatie commissie (AC NVDG, voorzitter Koos Hendriks)
Voor de overgangsregeling moet voor elke kandidaat duidelijk zijn welke scholingsprogramma’s in de laatste drie jaar zijn gevolgd. Op de verenigingswebsite staat onder de verantwoordelijkheid van de accreditatiecommissie een overzicht.

Het verzoek is aan alle leden om hiernaar te kijken. Als er scholingen zijn met donorgeneeskundige aspecten die niet op deze lijst staan dan verzoeken wij deze leden dit kenbaar te maken aan ons secretariaat.

Dit is belangrijk voor de eigen accreditatie maar ook voor collegae die mogelijk niet aan deze scholing gedacht hebben.

Tevens worden er leden gevraagd om mee te werken aan het testen van de
accreditatieprocedure voor de registratie.

Vrijwilligers worden zeer op prijs gesteld en kunnen dit kenbaar maken bij het secretariaat.


10) Terugblik 1st European Conference on Donor Health & Management

Op woensdag 3 t/m vrijdag 5 september 2014 is er in Den Haag het eerste congres over Donor Health en Management gehouden.

We kunnen terugkijken op een wereldprimeur om de donorgeneeskunde in de schijnwerpers te plaatsen. Het congres was met meer dan 200 deelnemers uit vele landen zeer geslaagd. Behalve de goede wetenschappelijk inhoud was er veel onderlinge uitwisseling en een voedzaam en swingend sociaal programma.

Gelukkig was dit niet eenmalig en zal het tweede congres in 2016 in Engeland plaatsvinden.


11) Boekentip  
Douglas Starr: Bloed: een geschiedenis van het rode goud.
ISBN/ISSN: 9021544644




Namens het bestuur NVDG, met vriendelijke groet,


Dr. Peter van den Burg, voorzitter NVDG.